Proef voor reizen met betaalkaart in het OV

Proef voor reizen met betaalkaart in het OV

7 januari 2019

In de eerste helft van 2019 kunnen testreizigers op het traject Leiden-Den Haag reizen met hun contactloze bankpas of creditcard in plaats van de OV-chipkaart. Duizend mensen hebben zich voor de proef aangemeld. Op de stations tussen Leiden Centraal en Den Haag checken deelnemers in en uit bij NS met hun betaalkaart.

Reizen met bankpas of creditcard is voor veel reizigers een logische en makkelijke keuze: ze hoeven geen aparte OV-chipkaart aan te schaffen en vooraf geen saldo te laden of een kaartje te kopen. Reizigers checken met hun betaalkaart in en uit zoals zij gewend zijn. Gemaakte reiskosten worden ’s nachts na de reisdag verwerkt en afgeschreven via de eigen bank. Voorafgaand aan de proef is op de stations tussen Leiden en Den Haag minstens één poortje of paaltje geschikt gemaakt voor de nieuwe manier van betalen in het OV. De paaltjes zijn te herkennen aan het “contactloos betalen” logo.

Deelname
Tijdens de proef krijgen deelnemers via een app op hun smartphone inzicht in alle gemaakte reizen en bijbehorende kosten. Deelname is mogelijk voor reizigers met een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA uitgegeven door ICS (International Card Services). Alle deelnemers aan de proef reizen met hun betaalkaart in de 2e klas, vol tarief.

Doel van de proef
Voor een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart, zijn ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, Translink en alle banken. Vanwege de verschillende concessiegebieden zal dat stapsgewijs gebeuren. In deze proef wordt de techniek eerst zorgvuldig getest. Daarnaast worden de ervaringen van deelnemers onderzocht, om deze te kunnen verbeteren waar nodig.

Samenwerking tussen partijen
De OV-bedrijven werken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen van de Coöperatie OV-bedrijven en Translink aan nieuwe betaalwijzen in het OV. Deze proef op het NS-traject Den Haag – Leiden is daar een onderdeel van en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen banken, creditcardverstrekker ICS, Translink en de gezamenlijke OV-bedrijven. In deze proef met contactloos in- en uitchecken via een betaalkaart wordt gebruik gemaakt van de contactloze EMV-technologie van Mastercard en VISA.

Deel dit artikel: