Slide Unieke samenwerking
om OV betaalsysteem
te vernieuwen
Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven

De Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven is sinds 2016 dé samenwerking rondom het OV-betaalsysteem. Alle vervoerders zijn erin verenigd: Arriva, Transdev, EBS, GVB, HTM, KeolisNS, Qbuzz en RET.

Samen regelen we dat je gemakkelijk kunt betalen in het openbaar vervoer. Dat doen we nu nog met de OV-chipkaart. Maar ondertussen werken we ook elke dag aan nieuwe betaalmogelijkheden in het OV, waarvan reizigers graag en met plezier gebruik maken. Denk aan in- en uitchecken met de betaalpas of creditcard, ook op je mobiel of met een barcode. De Coöperatie heeft daarvoor het innovatieprogramma OV Betalen in het leven geroepen.

Alle vervoerders zijn, als lid van de Coöperatie, gezamenlijk eigenaar van Translink.  In 2022 verwerkte Translink 2,14 miljard transacties uit het openbaar vervoer. Vervolgens zorgt Translink ervoor dat ieder OV-bedrijf de inkomsten krijgt waar het recht op heeft.

Toekomst OV-betalen

Reizen en betalen in het OV klaarmaken voor de toekomst. Dat ziet de Coöperatie als haar belangrijkste verantwoordelijkheid, naast de zorg voor een solide OV-chipkaartsysteem. Vanuit de Visie OV-Betalen (opgesteld samen met overheden en reizigersorganisaties), geeft de Coöperatie het Innovatieprogramma OV-Betalen steeds verder vorm. Er is een nieuwe backoffice gebouwd, die geschikt is voor veel verschillende betaalmethoden. Ook kan die backoffice realtime (reis)informatie geven aan reizigers, en staat het systeem open voor nieuwe toetreders. Voorafgaand aan de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV doet de Coöperatie gebruikerstests met reizen met je betaalpas, reizen met je mobiel en reizen met de OV-pas die de OV-chipkaart gaat vervangen.

Animatievideo Innovatieprogramma OV-betalen

Financiële verantwoordelijkheid

Het omschakelen naar nieuwe manieren van betalen in het OV, vraagt grootschalige investeringen. Deels worden die gedragen door de OV-bedrijven, verenigd in de Coöperatie. Deels wordt er samenwerking gezocht met landelijke en lokale overheden in Nederland (verenigd in het NOVB). Zij dragen mede-verantwoordelijkheid voor een goed werkend en up-to-date betaalsysteem.

Bestuur

De Coöperatie kent een algemene ledenvergadering en een dagelijks bestuur. Daarnaast kent de Coöperatie een financiële commissie en een commissie van arbiters. Het dagelijks bestuur van de Coöperatie bestaat uit de volgende bestuursleden: Anne Hettinga, voorzitter (Arriva); Bas van Weele, secretaris (Arriva): Tjalling Smit (NS) en Koen Beeckmans (GVB).

 

 

Translink

Het bedrijf Translink is in veel opzichten de technische en logistieke motor achter het huidige OV-chipkaartsysteem. Het bedrijf gaf inmiddels meer dan 25 miljoen OV-chipkaarten uit en verwerkte in 2022  2,14 miljard reistransacties. Ook in de totstandkoming van de nieuwe betaalmethoden in het OV speelt Translink een centrale faciliterende rol.

Sinds de oprichting van de Coöperatie OV-bedrijven in 2016 zijn alle openbaar vervoerbedrijven lid van de Coöperatie. Vanuit die positie zijn zij gezamenlijk eigenaar van Translink.

Contact
Heeft u vragen of wilt u meer weten over OV Betalen? Neem gerust contact met ons op.