In het onderstaande overzicht zijn veelgestelde vragen – en antwoorden – op een rij gezet. Het overzicht wordt maandelijks geactualiseerd.
Over: OV-chipkaart
De OV-chipkaart verdwijnt niet. Er komt een nieuwe OV-chipkaart, die is gebaseerd op een andere techniek. En: er komen betaalmogelijkheden bij. Denk aan het betalen met een betaalpas, smartphone of met een barcode om enkele voorbeelden te noemen.
De techniek is verouderd en relatief duur. Bovendien willen we het OV-betalen gemakkelijker maken en het OV toegankelijker. Dat vereist een andere techniek.
De reis- en saldo informatie staat straks niet meer op de kaart – zoals nu het geval is – maar in de computersystemen (de backoffice) van Translink. Het is daardoor straks niet meer nodig om saldo op te laden bij een automaat. De reiskosten die eerder die dag zijn gemaakt worden ’s nachts van de rekening afgeschreven.
Nieuwe vormen van OV-betalen worden vanaf 2021 gefaseerd ingevoerd. Dat gebeurt pas als duidelijk is dat de systemen betrouwbaar zijn en goed werken. Eind 2023 wordt de techniek van de huidige OV-chipkaart uitgeschakeld.
Toen de OV-chipkaart in Nederland werd geïntroduceerd bestond contactloos betalen met een bankkaart nog niet. Die technologie is pas van later datum.
Reizen op saldo blijft gewoon mogelijk. Het verschil is dat het saldo straks niet meer op de kaart staat, maar in de computersystemen (de backoffice) van Translink.
Dat kan door middel van een app. Een andere mogelijkheid is de nieuwe OV-chipkaart uit te laten lezen door een scanner die contact maakt met de systemen (de backoffice) van Translink, waarna het saldo zichtbaar wordt. Het is helaas niet meer mogelijk het saldo af te lezen bij de poortjes.
We onderzoeken momenteel hoe we de migratie – de overgang – naar het nieuwe OV-betalen het beste kunnen regelen. Daarbij hoort ook: hoe om te gaan met de kaarten die na 2023 nog geldig zijn.
De inzet is om de kosten van de OV-chipkaart te verlagen. Hoeveel de nieuwe OV-chipkaart uiteindelijk gaat kosten is onder meer afhankelijk van de diensten die via de kaart worden aangeboden.
Apple Pay is een vorm van betalen met de smartphone. De smartphone wordt daarmee zoals voorzien een veelgebruikt betaalwijze. Het is aan de reiziger om te bepalen op welke manier hij wil betalen. Of dat nu een OV-chipkaart, betaalpas, creditcard of smartphone is; het innovatieprogramma maakt dat straks mogelijk; de keuze is aan de reiziger.
Over: inchecken, paaltjes en poortjes
In Nederland staan ruim 60.000 paaltjes, poortjes en apparaten die de OV-chipkaart kunnen uitlezen. Een deel van die apparaten is voorbereid voor het nieuwe systeem. Dat wil zeggen dat de software alleen moet worden aangepast; bij een ander deel wordt ook de hardware aangepast. Kortom: er wordt aangepast waar het kan, vervangen waar het moet.
Bij het inchecken met de betaalpas vindt geen betaling plaats, de pas identificeert alleen de betaalpas. Dat gaat sneller dan een betaling.
Met een betaalpas is het mogelijk in 0,5 seconde in te checken. Dat is vergelijkbaar met een OV-chipkaart.
14. Wordt iedere reis apart afgeschreven?
Alle ritten van een dag worden verzameld en vervolgens ’s nachts in een keer van de bankrekening afgeschreven.
Over: Privacy
15. Blijft anoniem reizen mogelijk?
Anoniem reizen blijft gewoon mogelijk. Translink ziet alleen het kaartnummer; geen naam.
16. Krijgen de banken ook inzicht in mijn reisgedrag?
Nee, het afrekenen van uw reis kunt u vergelijken met het afrekenen van de boodschappen bij Albert Heijn. Alleen het totaalbedrag is te zien. Niet de boodschappen, of in dit geval: de afgelegde reizen.
Een nieuw betaalsysteem is nodig om diverse redenen.
Samengevat transformeren we het gesloten OV-chipkaartsysteem (van, voor en door het OV) op een beheersbare en verstandige wijze naar een open situatie waarbij meerdere, algemeen geaccepteerde betaalvormen, ook in het OV worden geaccepteerd. Dat vereist zorgvuldige samenwerking en afstemming met opdrachtgevers (nationaal en regionaal), consumentenorganisaties, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en nieuwe businesspartners zoals de banken.
De Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven is sinds 2016 de samenwerkingsconstructie rondom het OV-betaalsysteem waarin alle vervoerders verenigd zijn. Samen regelen we dat je gemakkelijk kunt betalen in het openbaar vervoer. Dat doen we nu nog met de OV-chipkaart. Maar ondertussen werken we ook elke dag aan nieuwe betaalmogelijkheden in het OV, waarvan klanten graag en met plezier gebruik maken. Denk aan betalen met de bankpas, met je mobiel of met een barcode. De Coöperatie heeft daarvoor het Innovatieprogramma OV-Betalen in het leven geroepen.
Sinds 2016 zijn alle openbaar vervoerbedrijven in de Coöperatie vertegenwoordigd. Vanuit die rol zijn zij gezamenlijk eigenaar van Translink. Translink verwerkt jaarlijks meer dan 2,5 miljard transacties uit het openbaar vervoer. Elke vervoerder krijgt vervolgens de inkomsten waar hij recht op heeft.
OV-bedrijven werken samen in de Coöperatie, maar doen zelf ook onderzoek naar mogelijkheden om hun reizigers beter te bedienen. Zo doet Arriva onderzoek naar de blockchaintechnologie en kijkt NS naar automatisch in- en uitchecken op basis van GPS-data.
Wanneer er sprake is van een mogelijk (landelijke) introductie van zo’n nieuwe manier van betalen, is de Coöperatie dé plek om dat vorm te geven.
Veel reizigers willen graag met hun mobiele telefoon kunnen betalen in het OV. Daarom deed de Coöperatie begin 2018 een proef naar de haalbaarheid daarvan. Uit de proef bleek dat veel deelnemers erg tevreden waren over die manier van betalen. Helaas bleek óók dat de opzet van die proef niet geschikt was voor een landelijke invoering. Hoe zit dat?
De Coöperatie wil dat reizigers zelf kunnen een kiezen hoe ze hun reis willen betalen. Of dat nu met een bankpas is, een mobiele telefoon of een sieraad waarin een chip is verwerkt. Dat kan alleen als het saldo van de reiziger niet op de OV-chipkaart of een telefoon staat, maar in een account in de systemen van Translink. Dit systeem van account based ticketing vraagt grote aanpassingen in computersystemen, prijsberekening en onderlinge samenwerking.
Alles wat we doen in het Innovatieprogramma OV-betalen, is gebaseerd op kennis die we van de reiziger hebben. Die kennis doen we op door direct contact met de klant, en door onderzoeken. We betrekken reizigers bovendien vroegtijdig bij het ontwerp van nieuwe betaaloplossingen in het OV.
Translink is sinds 2002 het hart van het betalingsverkeer in het OV. Het bedrijf verwerkt alle transacties die met de OV-chipkaart gemaakt worden. Dat zijn er jaarlijks meer dan 2,5 miljard. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 25 miljoen OV-chipkaarten uitgegeven. Sinds 1 januari 2016 zijn alle openbaar vervoerbedrijven lid van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven en daarmee gezamenlijk eigenaar van Translink.
Account Based Ticketing (ABT) is de opvolger van Card Based Ticketing. Op dit moment reizen we in Nederland ‘card based’, met de OV-chipkaart. Paaltjes, poorten en gele verkoopautomaten communiceren met de kaart, om saldo bij of af te schrijven bijvoorbeeld. De huidige backoffice verwerkt alleen de gemaakte transacties. Met ABT verandert dat. We hebben een filmpje gemaakt om uit te leggen wat er verandert.
Voorbeelden van ABT
Voordelen voor de reiziger