Proef reizen met bankpas of creditcard succesvol afgerond

Proef reizen met bankpas of creditcard succesvol afgerond

19 juli 2019

De proef ‘Reizen met je betaalkaart’ op het traject Leiden – Den Haag is vandaag succesvol afgerond. Uit de proef blijkt dat reizigers overwegend enthousiast zijn over de nieuwe betaalmethode en dat de gebruikte techniek werkt. Van 19 januari tot 19 juli konden deelnemers op het NS-traject in- en uitchecken met hun eigen contactloze bankpas of creditcard. Zij hadden daarvoor geen OV-chipkaart nodig. 

Betrouwbaar testresultaat
Duizend testreizigers meldden zich in januari aan, waarvan twee derde met hun bankpas en een derde met hun creditcard. Zo’n driehonderd van hen maakten afgelopen half jaar in totaal bijna tweeduizend reizen door in en uit te checken met de betaalkaart. Gemaakte reiskosten werden aan het eind van elke dag automatisch afgeschreven. Het aantal aanmeldingen overtrof de verwachtingen en zorgde voor meer dan voldoende transacties voor een betrouwbaar testresultaat.

Ingrijpende technische aanpassingen
Na vandaag (vrijdag 19 juli) is het niet meer mogelijk om te reizen met een contactloze bankpas of creditcard. De poortjes en paaltjes tussen Leiden en Den Haag die voor de proef waren aangepast, lezen geen bankpassen meer. Ervaringen uit de proef  worden gebruikt om te bepalen wat er nodig is voor invoering van reizen met de betaalkaart. Hiervoor zijn de komende jaren ingrijpende technische aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, bij Translink en bij de banken.

Samenwerking tussen partijen
De OV-bedrijven werken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen van de Coöperatie OV-bedrijven en Translink aan nieuwe manieren van betalen in het OV. Deze proef op het NS-traject Den Haag – Leiden is daar een onderdeel van en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen banken, Betaalvereniging Nederland, creditcardverstrekker ICS, Translink en de gezamenlijke OV-bedrijven. In deze proef met contactloos in- en uitchecken via een betaalkaart wordt gebruik gemaakt van de contactloze EMV-technologie van Mastercard en VISA.

Deel dit artikel: