In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard op R-net buslijn 320

In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard op R-net buslijn 320

13 september 2021

Reizigers op R-net buslijn 320 (Hilversum-Amsterdam v.v.) kunnen vanaf 13 september ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard. Het gaat om een proef, in aanloop naar de introductie van deze betaalvorm in alle bussen van Transdev in Gooi en Vechtstreek.

Het in- en uitchecken in het OV gaat de komende jaren veranderen.  De OV-chipkaart wordt vernieuwd en er komen nieuwe betaalvormen bij. De reiziger bepaalt dan zelf hoe hij betaalt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor nog makkelijker. Deze innovaties worden doorgevoerd onder de landelijk overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met het betaalpas of creditcard is voor Transdev een aanvulling op de bestaande mogelijkheden om te reizen op rekening of met een barcode.

Reizigers op R-net buslijn 320 kunnen vanaf 13 september ook in- en uitchecken met:

  • eencontactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank of SNS
  • eencontactloze creditcard van Mastercard en Visa (o.a. uitgegeven door ICS)
  • eensmartphone of smartwatch die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards
  • eenbuitenlandse contactloze betaalpas of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met de OV-chipkaart zonder korting of abonnement. De kosten van gemaakte reizen worden de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. De reiziger kan zijn reisoverzicht terugvinden door in een webtool de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht.

In een later stadium wordt het in 2022 ook mogelijk om kortingsacties en abonnementen te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

Het in- en uitchecken met je betaalpas of creditcard in Gooi & Vechtstreek is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV-betalen. Het is de tweede OV-concessie waar in- en uitchecken met je betaalpas of creditcard wordt ingevoerd: eerder dit jaar ging een proef in de stadsbussen in Lelystad succesvol van start.

Gebruiksgemak
De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd tussen 2021 en 2023. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. De nieuwe betaalvormen worden daarom eerst op kleine schaal en stapsgewijs getest en beproefd, achter de schermen én in de praktijk. Daarom wordt in eerste instantie gestart op R-net buslijn 320 tussen Hilversum en Amsterdam. De overige buslijnen in Gooi & Vechtstreek volgen zo snel mogelijk.

De proef is bedoeld om inzicht te krijgen in de ervaring van de reiziger en de werking van de techniek, om het nieuwe OV-betalen verder te verbeteren. De landelijke introductie vindt plaats op het moment dat alles soepel en simpel werkt. In de tussentijd blijft de huidige OV-chipkaart gewoon bruikbaar.

 

Informatie voor reizigers: www.transdev.nl/ovpay.

Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV: www.ovpay.nl

 

Deel dit artikel: