Treinreizen met gps

Treinreizen met gps

3 december 2019

Op treinstations waar meerdere vervoerders komen, staan poortjes en paaltjes van de verschillende vervoerders. Bij het overstappen komen vergissingen bij het in- en uitchecken meer dan gemiddeld voor. Treinreizen met gps is een vorm van OV-betalen waarbij die vergissingen worden uitgesloten.

 In- en uitchecken met een OV-chipkaart is nodig om de ritprijs in rekening te brengen en de opbrengst te verdelen. Als de reiziger tijdens een treinreis overstapt op een trein van een andere vervoerder en vergeet uit- en in te checken, dan is het niet mogelijk de opbrengst op een goede manier te verdelen onder de betrokken vervoerders.

Treinreizen met gps wordt ontwikkeld voor reizigers met een achteraf betalen account. Momenteel bieden-NS en GVB dergelijke abonnementen aan (via NS Flex en GVB Flex); ook andere vervoerders – zoals Arriva met Arriva Flow – zijn deze abonnementen aan het ontwikkelen. Deze reizigers krijgen de mogelijkheid om aan dat account, naast een OV-chipkaart, ook een smartphone te koppelen. Op die mobiel hoeft de reiziger alleen in- en uit te swipen in een speciale app. Als de reiziger vergeet uit te swipen, dan gebeurt dat na enige tijd automatisch.

Aan de hand van gps-coördinaten met bijbehorende tijdstippen wordt de reis gereconstrueerd. Zo kan de juiste prijs worden berekend aan de reiziger – rekening gehouden met het abonnement op de gekoppelde OV-Chipkaart – en kan de opbrengst juist worden verdeeld onder de betrokken vervoerders.

De reizen met gps-locatiebepaling worden toegevoegd aan de reizen op de gekoppelde OV-chipkaart en maandelijks worden deze gezamenlijk geïncasseerd. De reiziger kan de kosten van de reis terugvinden in de speciale App en natuurlijk ook in de reishistorie van zijn Achteraf Betalen-account.

In 2018 hebben NS en Connexxion een pilot uitgevoerd met het treinreizen met gps. Op basis daarvan wordt nu in het innovatieprogramma gewerkt aan een verdere uitwerking.

Deel dit artikel: